Autor:
Tammsaare luuletuse " Petetud" käsikiri, Tammsaare Muuseum Vargamäel

Algas registreerumine Tammsaare loomingu võistulugemisele

Tartu Ülikooli Narva kolledž kutsub noori IX „Hansenist Tammsaareni“ võistulugemise Ida-Virumaa vooru 17. märtsil kell 11. Konkursile saab registreeruda kolledži veebilehel 13. märtsini.

Anton Hansen Tammsaare loomingu võistulugemine on toimunud Järvamaal kirjaniku sünnivallas Albu Põhikoolis koostöös Tammsaare Muuseumiga juba 2004. aastast alates. Ida-Virumaa õpilasi osales konkursil vähe, mis andis tõuke hakata alates 2014/2015. õppeaastast korraldama Narvas Ida-Virumaa vooru.

Konkursi üheks eesmärgiks on tutvustada valdavalt venekeelsele elanikkonnale kodupaigaga seotud kirjanikku. Anton Hansen Tammsaare sai oma gümnaasiumitunnistuse Narvast ning puhkas aastaid koos perega Narva-Jõesuus.

Võistlustulle on astunud esimestel aastatel keskmiselt 30-40 osalejat. Konkurss on populariseerinud Tammsaare loomingut, arendanud osalejate etlemisoskusi, teksti analüüsimisoskust, parandanud nende diktsiooni. Suulise eneseväljendusoskuse parandamine on muutnud noored tööturul konkurentsivõimelisemaks. Vene noored on Tammsaare loomingu kaudu õppinud tundma eesti kultuuri.

Ühel on tegemise rõõm, teisel saamise rõõm, õnnetud on need, kes ei tee midagi, ja kes ei saa midagi, päris õnnelikud need, kes teevad midagi ja maitsevad oma tegude vilja. 

A. H. Tammsaare

Koroona tõi konkursi korraldamisse kaasa muutuse, sest 2020. aastal tuli viimasel hetkel võistlus ära jätta. 2021. aastal toimus see virtuaalselt koos vabariikliku võistlusega, mis harilikult leiab aset Järvamaal kirjaniku sünnivallas Albu Põhikoolis. Pärast seda on võistlejate hulk jälle hakanud Ida-Virumaal kahanema.


Võisteldakse vanuserühmade kaupa

Eesti esiproosakirjaniku Anton Hansen Tammsaare ja tema loomingu tutvustamiseks ning populariseerimiseks tuleb lugeda peast kuni viie minuti pikkune katkend kirjaniku loomingust. Võisteldakse vanuserühmade kaupa: noorem, keskmine, vanem (gümnaasium, kutsekool, kõrgkool).

Hinnatakse teksti peasolekut; teksti mõtte esiletoomis- ja etlemisoskust, teksti eakohasust lugejale, esinemise emotsionaalset mõjuvust, diktsiooni jne. Antakse välja I, II ja III koht ning eripreemiaid.

Žüriiesimees viib võistulugemise eel läbi hääleharjutusi ning annab noortele tagasi- ja edasisidet.

Hindamiskomisjoni on kuulunud Narva kolledžis näitlejad Toomas Lõhmuste, Katrin Nielsen, Iivi Lepik, Samuel Golomb, Narva üldhariduskoolide õpetajad, võistulugemise peavõitjad, Narva Keskraamatukogu töötajad ning Narva kolledži õppejõud.

Käesoleval aastal valmis Ida-Virumaal toimunud võistulugemisest Narva kolledži üliõpilase Anastassia Kozlova uurimistöö. Koostamisel on uurimus vabariiklikust võistulugemisest ning III juubelivihik.

Lisateavet võistulugemise kohta saab lugeda kolledži veebilehelt.

Kant 300. sünniaastapäeva kujundus koos joonistusega Kantist

Immanuel Kanti 300. sünniaastapäev Tartu Ülikoolis

Kant 300 näituseinfo kujundus koos joonistusega Kantist

Immanuel Kanti 300. sünniaastapäevaks valmiv näitus toob esimest korda publiku ette tema käsikirjad

näitleja mustal laval

Uues Anatoomikumis etendub Belgia neurokomöödia